Άρτα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ

Γνωριμία με τη πόλη της Άρτας

Πρώτη στάση αποτελεί αναμφισβήτητα το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, ένα από τα πιο φημισμένα ηπειρώτικα γεφύρια που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης, σύμβολο της θυσίας αλλά και της αναβλητικότητας. Παλιότερα ένωνε την Άρτα με την απέναντι εύφορη πεδιάδα. Το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται κοντά στο γεφύρι απέναντι από την πόλη που κτίστηκε το 1864 και έχει αναστηλωθεί από το Μ/Φ σύλλογο «Σκουφάς» στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο της Άρτας.

Η περιήγηση στα μνημεία της πόλης συνεχίζεται με τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Σκουφά. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του δεσποτάτου της Ηπείρου, χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα και κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης.

Σε απόσταση 50μ. περίπου από την πλατεία Κιλκίς στην οδό Βασιλέως Πύρρου, στο κέντρο της πόλης βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, ναός που χρονολογείται τα υστεροαρχαϊκά χρόνια.

Στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και σε απόσταση 50μ. μόλις από το ναό του Απόλλωνα βρίσκεται το μικρό θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας, το οποίο έχει κτισθεί στα θεμέλια παλαιότερων λουτρών των μέσων του 4ου αιώνα. Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας αποτελεί έναν από τους προορισμούς της διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου μαζί με τα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης και των Γιτάνων.

Μικρή παράκαμψη της οδού Βασιλέως Πύρου οδηγεί στη βυζαντινή εκκλησία της Αγ. Θεοδώρας, της πολιούχου της πόλης της Άρτας, η οποία χρονολογείται στο 12ο αιώνα.

Ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Άρτας είναι η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, που βρίσκεται στην ομώνυμη οδό, σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας και χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα. Η συνοικία του Αγίου Βασιλείου διασώζει λιγοστά από τα παλιά σπίτια της Άρτας (οικία Ζορμπά, Παπακώστα κλπ), τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από την Εφορία Αρχαιοτήτων.

Η οδός Νικηφόρου Αγγέλου οδηγεί στο περίφημο Κάστρο της Άρτας, ίσως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της μεσαιωνικής φυσιογνωμίας της πόλης, που κτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Μιχαήλ Β΄ Κομνηνό Δούκα. Στην αρχή του δρόμου και στη δεξιά πλευρά συναντά κανείς τη μικρή εκκλησία της Υπαπαντής. Σε μικρή απόσταση από την Υπαπαντή υψώνεται ο πύργος του Ρολογιού της πόλης.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της Άρτας, στην οδό Κομμένου μπορεί κανείς να συναντήσει τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της αρχαίας πόλης. Πρόκειται για ένα δημόσιο ταφικό μνημείο – κενοτάφιο της αρχαίας Αμβρακίας.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί και το σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας. Περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών.

Στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς Βλαχέρνα, στην περιοχή Μαράτι και σε απόσταση μόλις 2,5χλμ. από την Άρτα, μια μικρή παράκαμψη οδηγεί στο τζαμί του Φαΐκ Πασά, γνωστό και ως Ιμαρέτ. Η λέξη Ιμαρέτ σημαίνει κτίριο, κουζίνα ή εστιατόριο, που προσφέρει φαγητό σε φτωχούς και κατ’ επέκταση πτωχοκομείο. Πρόκειται για το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο τουρκικό τέμενος από τα πολλά που υπήρχαν στην Άρτα.